JES-training – een spreektechniekengroep voor volwassenen (18+)

 

Wil je een spreektechniek die bij je past? Wil je je sterker voelen tijdens het spreken? Wil je je spreektechnieken durven en kunnen toepassen in die situaties waarin je dat zou wensen?

In de JES-training gaan we daarvoor!

In deze maatschappij waarin steeds meer quick fix oplossingen bedacht worden om de uiterlijke kant van de mens er zo perfect mogelijk te laten uitzien, gaat het ons stottertherapeuten er nog steeds om dat de mensen die we begeleiden tevreden zijn met wie ze als mens zijn. Ook al is dat af en toe stotterend en open communicatief sprekend.

Als er niet al teveel schaamte en angst gevoelens meer aanwezig zijn en je wilt je nog makkelijker uitdrukken, dan is deze meerdaagse training een goed middel daarvoor.

De training bestaat uit praktische oefeningen om bij jezelf te blijven, ook in lastige, spannende situaties. Je leert de vaak aanwezige ondermijnende stemmetjes te (h)erkennen en je leert hoe je ze kunt ‘uitzetten’, zodat je rust in je hoofd en lichaam houdt, en (meer) controle over het spreken.

Deze dagen gaan over sterker maken van wat je al kunt, waar kunde en moed om het toe te passen in het dagelijks leven vaak nog ontbreekt.

Er wordt gekeken naar welke (spreek)techniek jou het beste helpt. Dat kan een techniek zijn die je al in huis hebt, maar we kijken ook of er nog andere technieken zijn die je meer controle kunnen geven over het spreken. In vele situaties wordt deze techniek geoefend, zodat hij kan beklijven.

 

Uit evaluatie verslagen van de JES zien we dat de meesten hun vloeiendheidstechniek goed beheersen en afwisselend met gemakkelijke open communicatieve stotters kunnen inzetten. Ook in situaties met meer spanning. Er wordt meer vanzelfsprekend initiatief genomen in gesprekken waardoor de eigenwaarde stijgt en het algehele zelfvertrouwen steeds meer toeneemt. Een beperkte vorm van nazorg blijft voor een kwart van de deelnemers nodig.

Een aantal quotes van deelnemers: “Eindelijk een vloeiendheids techniek waar ik echt mee uit de voeten kan- haha,  uit de mond kan komen!”

” Ik kan juist doordat ik weet dat ik het ook vloeiend kan , beter aanvaarden wanneer er af en toe een stotter komt”.

“Ik heb door de mindfulnessoefeningen die me dicht bij mezelf brengen meer innerlijke rust en daardoor spreek ik vloeiender”.

 

De JES-trainingen vinden plaats op meerdere locaties in het land.

Hij bestaat uit 7 dagdelen, waarvan er een aantal worden geclusterd, verspreid over een paar weken.

Na deze training wordt besproken wat je nog meer zou willen doen op het gebied van stottertherapie.

De JES-training wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar vanuit het basispakket (logopedie). Wel valt logopedie ook onder de eigen bijdrage die elke verzekerde per jaar moet betalen.

Er is een gerichte verwijzing nodig van je huisarts.

Opgeven kan door dit formulier (pdf) te printen, in te vullen en op te sturen.

 

Voor informatie (o.a. over instapcriteria) kun je terecht bij Liesbeth van Wijngaarden, lj.van.wijngaarden@wxs.nl