cirkel

Wat houdt het opleidingstraject tot NVST-stottertherapeut in?

Het opleidingstraject tot NVST-stottertherapeut leidt op tot specialist in de diagnostiek en behandeling van vloeiendheidstoornissen, zoals stotteren en broddelen. Het traject bestaat uit twee fasen.

In fase 1 volgt de therapeut in opleiding (TIO) een basisopleiding van 1 jaar, waarin voornamelijk de theoretische achtergronden rond etiologie, diagnostiek en therapie van vloeiendheidstoornissen aan bod komen. Deze kan ofwel bij de European Clinical Specialization Fluency Disorders (ECSF) of bij het Centrum voor Informatie, Onderzoek en Opleiding over Stotteren (CIOOS) in Antwerpen gevolgd worden.

Na afronding van fase 1 stroomt een TIO door naar fase 2, waarin de therapeutische ontwikkeling centraal staat. In een periode van minimaal 1 tot maximaal 3 jaar werkt een TIO aan het invullen van therapeutische competenties binnen een setting waarin cliënten met vloeiendheidstoornissen behandeld worden. Naast aandacht voor onderzoeks- en behandelvaardigheden is er in deze fase ruim aandacht voor het therapeutisch handelen door het volgen van intervisie en supervisie. Fase 2 wordt afgesloten met een presentatie van een innoverend of inspirerend product aan de leden van de NVST en een afsluitend assessment.

Met vragen over deze opleiding kunt u Liesbeth van Wijngaarden benaderen via: lj.van.wijngaarden@wxs.nl.

Voor informatie over de ECSF-opleiding verwijzen wij u naar www.ecsf.eu. Voor informatie over het CIOOS kunt u terecht op www.CIOOS.be.